COLUMN | Remembering the good old handbrake joke

From the first day I had my drivers licence, I drove around town with my childhood friend Rutger - who's been living abroad now for many years and is most likely in the back seat of a yellow cab as we speak. I'm a year older that he is, so our roles were clear: I drove the car and he was in charge of music and snacks. 

Duizenden kilometers hebben we zo samen afgelegd. In de toen al vintage Renault 11 van mijn moeder; in mijn eerste eigen auto (een Volkswagen Kever uit 1969 die ik met mijn zus deelde); en in onze Morris Minor Cabriolet – tijdens onze eerste autovakantie zonder volwassen begeleiding. 

“Tientallen keren heeft-ie me die geflikt”

Ik denk nog vaak terug aan die tijd, maar er is één aspect aan onze road trips dat ik niet mis: zijn feilloze beheersing van de handremgrap. Tientallen keren heeft-ie me die geflikt. Voor wie de handremgrap niet kent: het idee is dat je als bijrijder bij het stoplicht ongemerkt de handrem aantrekt, waarna de auto gegarandeerd afslaat bij het wegrijden.

Dat is in al die jaren nooit minder gênant gaan voelen: de hele rij auto’s achter je denkt namelijk dat je niet kunt rijden. Dat ik de kunst van het autorijden altijd extreem serieus heb genomen, maakte het voor Rutger alleen maar leuker.

Toen ik de handremgrap benoemde in een artikel op Drivetribe – het online autoplaform van het voormalige Top Gear-trio Clarkson, Hammond en May – reageerde James May direct: “I used to turn my mate’s BMW into ‘snow’ mode at junctions. Really pissed him off.” En ook het stiekem vol aanzetten van de stoelverwarming (een van mijn persoonlijke favorieten) kwam hem bekend voor: “Hammond and I have been playing that one for over a decade.”

Nu ik erover nadenk, realiseer ik me dat ik de handremgrap misschien wel het meeste mis sinds Rutger in het buitenland woont. Hoog tijd om eens af te reizen naar New York. Maar dan wacht ik wel totdat hij een leuke youngtimer heeft aangeschaft met een ouderwetse handrem. En anders heb ik altijd de stoelverwarming nog.

– – – – –

James May kent de handremgrap ook: