De Woesteling: Melissa’s Nissan Patrol GR 2.8 DT Wagon

Melissa rijdt een Nissan Patrol uit 1996 op blauwe diesel. “Ik hou van ruige auto’s met een verhaal.” Toch had het niet veel gescheeld of ze had een hele andere 4×4 gereden.

Ze groeide op tussen de bijzondere auto’s, met een vader die onder meer Alfa Romeo en Jaguar reed. “Zijn Jaguar Mark II was een van mijn favorieten,” vertelt ze. Voor Melissa van Voorst uit Oudehorne zijn auto’s veel meer dan machines. “Mijn Patrol heeft een ziel; het is alsof we samen op pad gaan.”

Boswachter

Ze meent wat ze zegt. Als we het zandpad oprijden, op weg naar een idyllisch herfstdecor in het bos van Beetsterzwaag, is haar liefde voor de hoekige offroader onmiskenbaar. “Woest ding hè?”, roept ze, terwijl ze de Patrol aan de waterkant in het mulle zand parkeert. We hebben de locatie vandaag te danken aan haar werk als stylist bij Team Horsthuis, de foto- en videostudio van haar man Jeroen. “Ik ben altijd op zoek naar bijzondere plekken voor shoots. Dan helpt het als je de boswachter kent.”

Nu ze zo naast haar auto staat, valt me pas op hoe enorm die Nissan Patrol GR 2.8 DT Wagon is. Of… hoe klein Melissa is vergeleken met haar daily driver. Ze lacht: “Het is allebei waar.” De vrouw-machine combinatie levert in ieder geval regelmatig grappige situaties op.

“Ik zing sinds kort bij het Wachtkamerorkest uit Leeuwarden en de eerste keer dat ik uit deze auto stapte, begrepen ze er niks van. Ze hoorden die zescilinder diesel al van mijlenver aankomen en toen de deur openzwaaide verwachtten ze een grote trombonist of een ruige bas met een baard; eigenlijk allesbehalve een sopraan van 1m63.

“Mijn Patrol heeft een ziel; het is alsof we samen op pad gaan.”

De grootte van de Patrol heeft trouwens ook praktische voordelen: “Laatst werd ik op een buitenweg geschampt door een vrachtwagen die niet goed inschatte hoe smal de weg was. De bull bar ving het grootste deel van de klap op; ik moet er niet aan denken wat er was gebeurd als ik in een oude Twingo had gezeten.

Krassen en deuken

Aan de krassen en deuken is te zien dat de auto al een heel leven achter de rug heeft – precies zoals het hoort bij zo’n woesteling. Voordat Melissa hem kreeg, had de auto een tijd stilgestaan en er was behoorlijk wat liefde nodig om hem weer goed op de weg te krijgen.

Zelf sleutelen

Als het even kan, klust ze zelf aan de Patrol. “Ik ben geen volleerd monteur hoor, zegt ze. “Maar heel veel dingen kun je zelf als je er gewoon aan begint. Je zult mij niet snel de wegenwacht zien bellen als ik een lekke band heb.”

“De bull bar ving het grootste deel van de klap op”

Ze rijdt de Nissan op blauwe diesel, een fossielvrije brandstof die in de meest pure vorm 90% minder CO2 uitstoot dan gewone diesel. “Het klinkt misschien tegenstrijdig dat ik in zo’n bakbeest rijd en toch rekening wil houden met het klimaat,” zegt Melissa. “Maar ik denk juist dat dat heel goed samengaat.”

Top Gear

Het had trouwens niet veel gescheeld of Melissa had helemaal geen Nissan Patrol gereden. Ze lacht: “Ik keek altijd naar Top Gear en in een van de oudere afleveringen proberen Jeremy Clarkson en James May tevergeefs een Toyota Hilux kapot te krijgen door ‘m in zee te zetten en er een caravan op te laten vallen. Ik heb altijd gedacht dat dit een Nissan Patrol was!” En als ze dat eerder had geweten? Melissa: “Ja, dan was het misschien wel een Toyota geworden.” Dan kijkt ze naar haar Patrol: “Man, wat ben ik blij dat ik me heb vergist!”

Foto’s: Remigius Media