GAMING | Dit zijn de beste racegames van 2019

Van hyperrealistisch simracen tot arcadegames waarbij je met je online vrienden met 250+ km/h door kleine dorpjes beukt, het is allemaal mogelijk in 2019. Mits je een PS4, Xbox One of een moddervette pc hebt, natuurlijk. Het grafische geweld van de racegames is fantastisch, maar qua inhoud zijn er nogal wat verschillende keuzes. Waar gaat jouw vrije tijd aan op komend seizoen?

Gran Turismo

Gran Turismo Sport (PS4)

Al sinds de jaren ’90 de klassieker voor Sony’s Playstation. Altijd bedoeld als de realistische racer, naast arcade games als Outrun. De Japanse producent zorgt altijd dat het uiterlijk van de auto’s piekfijn is. Het geluid bleef daarbij voorheen flink achter helaas. Tegenwoordig doen ze dat beter. Toen Gran Turismo Sport voor PS4 uitkwam, was de teleurstelling groot. Geïntroduceerd met een summier aanbod aan auto’s en circuits, kortom heel anders dan we gewend waren van de GT-serie. Gelukkig is er inmiddels een aantal updates doorgevoerd en schijnt het assortiment al flink uitgebreid te zijn. Knallen maar!

Forza Horizon

Forza Horizon 4 (Xbox, PC)

Forza is dé game die je moet spelen als je vrij wilt rondrijden, met vrienden door kleine dorpjes heen wil racen en de meest bizarre engine swaps wilt uitvoeren. Urenlang zitten om uiteindelijk 0,2 seconden van je beste rondetijd af te rijden is leuk, maar stiekem lachen jij en je vrienden veel harder om een wheelie trekkende Fiat 500 met een rallymotor.

F1 2018

F1 2018 (Xbox, PS4 en PC)

De Koningsklasse onder de autosporten. Hier kun jij instappen bij jouw team naar keuze. Dat mag ook stiekem McLaren of Williams zijn; wij vertellen het niet verder. De updates doen recht aan het nieuwe seizoen. De bolides, circuits en halo zitten allemaal in het spel. Maak jij Max de eerste Nederlandse wereldkampioen?

Project Cars 2

Project Cars 2 (PS4, PC en Xbox)

Lijkt in de basis nog het meeste op GT Sport. Realisme en racen op circuits is het uitgangspunt. Dikke vette plus is dat ook het geluid van de motoren top is. Dat voegt toch wel heel veel toe aan de beleving. De game is onder meer uitgerust met single- en multiplayer modi, meer dan 180 verschillende auto’s en 9 racedisciplines.

Assetto Corsa

Assetto Corsa (Xbox en PS4)

Hoewel Project Cars en Gran Turismo Sport als realistisch beschouwd worden, doet Assetto Corsa daar nog een schepje bovenop. Dit is namelijk een simracer die zo redelijk dicht bij het echte werk wil staan (daarmee is het nog geen full blown sim a la iRacing en rFactor 2). Van hoe de auto reageert op jouw input, tot motorschade en zichtbare bandenslijtage; het zit allemaal in de game. Net als bij de games hierboven is een fysiek stuur wel een must

DiRT Rally

DiRT Rally (PS4 en Xbox)

Blubber, turbogeluiden en spikes. Wat wij in Fürstenau deden, maar dan iets sneller. Een serie die al flink wat jaren meedraait en er steeds beter uit gaat zien. Je zit met je coördinator in de cockpit en baant je een weg door bossen en langs diepe ravijnen. Het wordt je zeker niet makkelijk gemaakt, dus reken er maar op dat je je sociale contacten voorlopig gedag kunt zeggen. DiRT vreet je kostbare uren op, zoals de rallyauto’s in het spel dat doen met de dirt tracks in deze fijne game.