FOTO’S | Italiaans bloed: Irma’s Lancia Fulvia rallyracer

Tijdens een werkvakantie aan het Gardameer werd Irma Veelo verliefd op een Lancia Fulvia. Ze nam hem mee naar huis en maakte er een volbloed-racer van.

De Lancia Fulvia van Irma Veelo kennen we bij Niels’ Garage al langer dan dat we Irma zelf kennen. We waren de Fulvia al regelmatig tegengekomen in de binnenstad van Meppel en iedere keer waren we benieuwd naar de bestuurder van die prachtige tijdmachine. Pas veel later ontmoetten we Irma via ons werk en kwamen we erachter dat zij bij die Lancia hoorde (of andersom). Hoe dan ook, het plaatje klopte meteen: Irma’s bedrijf Brandystyles houdt zich bezig met (foto)styling en visual merchandising. Kortom, je hoeft haar niets uit te leggen als het gaat over vorm, stijl en kleur.

Hoewel Irma altijd gek van auto’s is geweest, kwam de Fulvia pas later in beeld. Als kind droomde ze van een rode Fiat 500, een stijlicoon dat ze tijdens haar eerste vakantie in Italië leerde kennen. Niet alleen de 500 wist haar te raken, maar het hele land maakte grote indruk. Zoveel zelfs, dat ze in 1999 en 2000 in haar eentje naar de laars afreisde om er te werken op een camping. 

Tijdens haar de laatste werkzomer in Italië viel Irma als een blok voor twee temperamentvolle Italianen, met allebei hun voors en tegens. Maar ze wist meteen: er kan er slechts een mee naar huis. Met pijn in het hart liet ze die met het zwarte haar en de bruine ogen achter; die met de rode lak en het Lancia-logo in de grille ging mee naar huis. Een oude Italiaanse garagist voorzag de Fulvia voor vertrek van verse olie en een nieuwe accu, het bonnetje van die beurt heeft ze nog.

Exacte replica

Met een vader die al zijn leven automonteur was, werd de Fulvia in topstaat gebracht. Het enthousiasme en de kennis bleven groeien en Irma had inmiddels ontdekt dat de Fulvia ooit de befaamde rally van Monte Carlo had gewonnen. Alsof de rode Fulvia nog niet genoeg opviel in Meppel: langzaam maar zeker transformeerde de Fulvia tot een exacte replica van de rallylegende, inclusief bestickering die je in het huidige World Rally Championship niet meer zult tegenkomen.

“IRMA ONTDEKTE DAT DE FULVIA OOIT DE BEFAAMDE RALLY VAN MONTE CARLO HAD GEWONNEN”

Irma’s enthousiasme werkt aanstekelijk. Vader Koos raakte ook geïnfecteerd met het Lancia-virus en is inmiddels toe aan zijn tweede Fulvia – en dan ook nog in de zeldzame Sport Zagato-uitvoering. Je kunt dus rustig stellen dat de familie alleen genoegen neemt met Lancia’s die je normaal gesproken niet tegenkomt in het straatbeeld (hoewel dat zolangzamerhand een beetje geldt voor álle Lancia’s).

De rallygeprepareerde Fulvia van Irma is een echte hoofdendraaier. Mensen spreken haar vaak aan over de Fulvia, zijn benieuwd naar het verhaal achter de auto. Oudere mensen kennen de Marlboro-livery nog van vroeger, het rood en wit roept herinneringen op aan de raceauto’s van de jaren zeventig en tachtig. Maar ook jonge mensen herkennen de schoonheid van de details. En als dat nog niet genoeg is, dan is er altijd nog dat oorstrelende geluid van de V4 in het vooronder.

What’s next?

Of er nog plannen zijn met de auto? Het kan altijd nog mooier, zegt Irma. Misschien bouwt ze er nog een rolkooi in. En ze heeft haar oog laten vallen op een paar nieuwe kuipstoeltjes. Maar stijf bovenaan haar verlanglijstje staat een roadtrip naar Monte Carlo, de natuurlijke habitat van haar racer. Kijk niet raar op als je haar tot die tijd door Zuid-Drenthe ziet blazen.

De opvallende rvs-uitlaat van de Fulvia is een lust voor oog en oor.
Irma bewaart een doos vol herinneringen aan het leven in Italië.

Nog zo’n fijne Italiaan? Lees dan het verhaal over Oscars Alfa Romeo GT 1300 Junior.