IN NIELS’ GARAGE | Jaguar XJ220 1993 (077/282)

In In Niels’ Garage brengen we je uitsluitend auto’s die we zélf in de garage hebben staan, of die we in onze garage willen hébben staan. Onze ultieme verzameling zo je wilt. Dit keer: een zilvergrijze Jaguar XJ220 uit 1993, die eind november onder de hamer ging* bij RM Sotheby’s.

Het is geen geheim dat we bij Niels’ Garage fan zijn van de legendarische Jaguar XJ220 – of eigenlijk in 90s supercars in het algemeen – getuige deze video over XJ220-specialist Don Law Racing.

Dus toen we hoorden dat er een van deze ultra-zeldzame pareltjes op de markt kwam*, hebben we direct onze spaarpotjes kapot geslagen (om tot de ontdekking te komen dat we maar een ton of 4 tekort komen voor een rondje in de ultieme Britse tijdmachine).

Alle foto’s: Ryan Merrill © 2019 Courtesy of RM Auctions

Directe hit

Toen de XJ220 in 1988 als conceptcar debuteerde op de British International Motor Show, was de auto nog maar een paar uur oud. Letterlijk: het Jaguar Team werkte tot diep in de nacht aan door een V12 aangedreven wondermachine. Het succes op de beurs was zo meteen zo eclatant dat meerdere geïnteresseerden een blanco cheque afgaven met de boodschap: bouw ‘m maar, ik koop ‘m sowieso.

“Bouw ‘m maar, ik koop ‘m sowieso”

Fast forward drie jaar naar het moment dat de eerste XJ220 van de band rolt. De XJ220 is nog altijd bloedmooi, maar de oorspronkelijke V12 was ingeruild voor een twinturbo V6 met 542 pk. En ook de beloofde vierwielaandrijving had plaatsgemaakt voor achterwielaandrijving.

Indrukwekkend?

Reken maar. Een pre-productiemodel van de XJ220 haalde op Fort Stockton Texas de onaardse snelheid van 340 km/h, waarmee het in een klap de snelste voor productie ontwikkelde auto aller tijden was.

Maar voor een aantal klanten die een aanbetaling hadden gedaan, was het gemis van de 12-pitter onoverkomelijk. Ze haalden hun auto nooit op en verzegelden daarmee in feite het lot van wat misschien wel de allerbeste 90s supercar is. De recessie die Europa vervolgens in z’n greep kreeg, hielp ook al niet.

Het exemplaar dat nu ter veiling werd gebracht*, is nummer 77 van de slechts 282 XJ220s die uiteindelijk het levenslicht zagen. Ook deze in Spa Zilver met een donkergrijs interieur uitgevoerde 220 werd in eerste instantie niet verkocht. Totdat RM Auctions zich over de auto ontfermde.

Nr. 77 verhuisde naar Canada en werd een aantal jaar geleden met 2700 kilometer op de teller verkocht aan een verzamelaar uit de Verenigde Staten. Die reed er – schrik niet – ruim 5.000 kilometer mee, waardoor het complete bandenspoor nu reikt over een afstand van Toronta naar Rio de Janeiro. C’est tout.

De prachtige video over Don Law Racing (dat het onderhoud doet voor zo’n beetje alle XJ220’s in de wereld), zie je hier mét Nederlandse ondertiteling.

Eenmaal, andermaal, verkocht!

*XJ220 Nr. 77 werd uiteindelijk afgehamerd voor een bedrag van $478.750 inclusief buyer’s fee, oftewel € 432.699. Ter vergelijking: een XJ220 in dezelfde staat werd in 2008 nog afgehamerd op $313.500; prima rendement dus in 10 jaar tijd.

Alle foto’s: Ryan Merrill © 2019 Courtesy of RM Auctions