GAMING | Downtown driften was nog nooit zo dichtbij

Weet je nog, toen het racespel op je Tulip-PC nog gewoon Test Drive heette? Ik ook niet hoor, maar ik begrijp van Niels dat het nogal een kekke wereld was om in op te groeien. Hoe dan ook, sinds die tijd zijn we van vijf naar miljoenen pixels gegaan. Of, om in gametermen te blijven, van Outrun naar Forza Horizon 4, de nieuwste telg in de familie van Microsoft Studios racegames.

Engeland, en hoé!

In deel vier rijd je als speler rond in een realistische weergave van Groot-Brittannië. Zo glijd je met gierende achterbanden door hartje Edinburgh, drift je langs koddige huisjes in de Cotswold en vlieg je over b-wegen, waar je zelfs met de meest fragiele sportwagens dwars door stenen muurtjes knalt, om zo je weg te vervolgen via de landerijen. Nee, een volbloed simulator kun je dit spel niet noemen, maar het ziet er allemaal beter uit dan ooit. Check de video onder dit artikel maar eens, waarin game-reviewer IGN het Forza’s Engeland afzet tegen het echte Verenigd Koninkrijk.




Niets zo veranderlijk als het weer

Wat wél realistisch is, is de manier waarop het spel met seizoenen werkt en de weersveranderingen plaatsvinden. Natuurlijk moet je daar als speler op reageren. Zo wordt het rijden in de sneeuw een stuk vervelender in een opgefokte Dodge Challenger Demon, zonder winterbanden of spikes.

McLaren F1

Mercedes-Benz 190E 2.5-16v EVO II vs. sneeuwschuiver. Ik zet mijn geld op de Evo.

Wisselen, inbouwen en weglaten

Naast de verschillende uitdagingen, het zoeken naar barnfinds en natuurlijk het vrij rondrijden, kun je ook je auto in de workshop helemaal binnenstebuiten keren en volledig getuned terug de straat op draaien. Een Subaru BRZ verdiende vanaf z’n introductie natuurlijk al een dikkere versie, dan alleen die 200pk sterke tweeliter. Forza voorziet slim in deze behoefte. Lepel er een 3.3 liter flat six in, rolkooi erin, slicks eronder en gaan. Misschien wel handig om op het asfalt te blijven en niet via het weiland van boer Piet richting je volgende uitdaging te racen.

Kijk, hier word ik vrolijk van; waarom duur doen als je ook lol kunt hebben in een Volvo 240 Turbo?

What the truck?

Het aantal auto’s waaruit gekozen kan worden is indrukwekkend. Meer dan vierhonderd verschillende voertuigen staan tot je beschikking. Je voelt je bijna als Jay Leno die ’s ochtends een keuze moet maken uit welke auto hij die dag gaat rijden. Naast de Ferrari’s, Mercedessen en Porsches die je natuurlijk verwacht in een racegame, kun je als speler ook nog kiezen uit de minuscule Peel P50 – waarmee Jeremy Clarkson ooit in het BBC-gebouw reed – en een enorme Unimog vrachtwagen (zelfs deze voertuigen kun je trouwens tunen).

Vroooaaaap!!!

Dit lijkt me ‘ietsjes’ harder dan toegestaan…

Lang leve de vrijheid

Natuurlijk is het leuk om een hele middag te proberen je eigen ronderecord op de Nordschleife te verbeteren, maar af en toe is het gewoon even tijd om de meest vreemde grappen en grollen uit te halen met een auto. Dat is precies waar Forza Horizon 4 zich plaatst als racegame. De game kan zich niet meten met het realisme van, bijvoorbeeld, Gran Turismo (laat staan echte sims als rFactor 2). Het gaat voornamelijk om de lol en de vrijheid.

McLaren F1

In game beelden: Alex Sobran