VIDEO | Senna’s erfenis: Hollandse Honda NSX in ongekende eyecandy

Disclaimer: mocht je deze video bekijken in een omgeving waar je geen geluid kunt afspelen; bewaar ‘m dan voor later. De soundtrack van dit meesterwerk is verplichte kost.

De Honda NSX werd in 1990 gelanceerd als hommage aan de succesvolle Formule 1-prestaties van Honda als motorleverancier van McLaren. En het race-DNA was meteen onmiskenbaar: met een dakhoogte van 1.16m was de NSX slechts een paar mm groter dan bijvoorbeeld de legendarische Ford GT40 – en die werd ontworpen met het doel Le Mans te winnen.

Ayrton Senna

Om de sportieve aspiraties nog meer kracht bij te zetten, werd een 3.0 V6 achter de cockpit geplaatst met een redline van 8.300 toeren – een machtig bereik dat normaal gesproken is voorbehouden aan trackspeeltjes. Dat de NSX zo belachelijk goed stuurde, had bovendien te maken met de bemoeienissen van McLaren-coureur Ayrton Senna, die de NSX in het pre-productieproces uitvoerig testte en beoordeelde.

Om een lang verhaal kort te maken: filmmaker Robbert Alblas – die je misschien al kent van deze video – kreeg een van de in totaal 18.000 eerste generatie NSX’en in handen en maakte daar een ongekend mooie hommage aan Senna van, met muziek van Roel Bovenberg.