BIKES | Is dit de hemel van de handgemaakte customs?

Wist je dat er naast Assen nog een plek is die zich – tenminste één weekend per jaar – de Motorcycle Capital of the World noemt? Ieder jaar is Austin, Texas gastheer van de MotoGP. Maar er is nóg een reden om af te reizen naar de stad achter het Circuit of the Americas: ‘The Handbuilt Motorcycle Show’, een opkomend evenement voor liefhebbers van handgemaakte custom motoren, dat dit jaar voor de vijfde keer plaatsvond. Fotograaf en Niels’ Garage-vriend Joachim Rayos was erbij.

Zwevende eilandjes

In een spectaculair decor, het pakhuis-achtige gebouw van de krant The Austin American-Statesman, onder onmogelijke hoge plafonds, staan de motoren in groepjes van vier – een soort zwevende eilandjes in een zee van ruimte. Voor bezoekers de ideale manier om de tijd te nemen voor de unieke details van de handgemaakte motoren. 

Craig Rodsmith: Harley-Davidson Ducati

Ongelofelijke details

Ruim 30.000 motonerds kwamen er af op de tentoongestelde 150 motoren. De bezoekers komen trouwens niet alleen uit de VS zelf. Er zijn zelfs enthousiastelingen uit Japan die de reis naar Austin maken voor de creaties van de deelnemers. Sommige fietsen zijn nagenoeg standaard, maar de meeste tweewielers zijn zó heftig verbouwd dat je het origineel er niet eens meer in herkent. Maar voor alle bikes geldt dat ze met heel veel liefde in elkaar zijn gezet. Iedere las en ieder stiksel getuigt van vakmanschap.

Sean Pelletier – Ducati 900 SuperSport

Yuichi Yoshizawa – Buell

Maxwell Hazan – SMR

Revival Cycles – BMW S1000RR

Fotografie: Joachim Rayos