COLUMN | Lentegebrul

Je zou het niet zeggen als je vandaag uit het raam kijkt, maar het buitenseizoen is weer begonnen. En die eerste zonnestralen doen iets met liefhebbers van wielen.

Vorige week, tijdens het eerste echt lekkere weekend van het jaar, ontwaakten ze massaal uit hun winterslaap: motorrijders, klassiekergekken en cabriocruisers. Van Groningen tot Maastricht hoor je ze al weken de laatste voorbereidingen treffen in hun schuren en garages.
Normaal gesproken ben ik zelf ook gewoon bezig met het opladen van accu’s, oppompen van banden en vervangen van bougies, maar dit keer koos ik voor het enige te rechtvaardigen alternatief: ik reed met mijn dochters naar de ijssalon in Haren voor maar liefst twee bolletjes de neus (het is tenslotte maar een keer de eerste mooie dag van het jaar).

Terugschakelen

In tegenstelling tot andere jaren zat ik nu eens zelf op het terras waar ik normaal al terugschakelend langsrijdt. Voor wie niet begrijpt waar dat terugschakelen op slaat: waar gewone mensen op een lentedag aan terrasjes denken, doen petrolheads dat ook, maar dan met een iets andere insteek. Niet voor niets hanteren we bij Niels’ Garage de regel: anders dan wat hun gelaatsuitdrukkingen doen vermoeden, genieten mensen op terrasjes diep van binnen enorm van het brute motorgeluid van passerende sportauto’s. Stel ze niet teleur.

Ook petrolheads denken aan terrasjes, maar met een iets andere insteek…

Laat ik het zo samenvatten: ik werd niet teleurgesteld. Het was een komen en gaan van luidruchtige sportauto’s, snelle motoren en ploffende oldtimers. Aan de overkant parkeerde een vader zijn diepzwarte vintage Porsche 356 Speedster. Zijn zoon – ik schatte hem op een jaar of dertien – stapte uit met een blik die ik van mezelf ken toen ik die leeftijd had. Een mengeling van trots en gêne, want je blijft natuurlijk dertien en het hele terras ziet je uitstappen (ik kan je gerust stellen jongen, het enige wat ik zag was een vader en een zoon die een passie delen en met elkaar op pad waren).

Harley Davidson

De hele situatie deed nog het meest denken aan het moment dat de koeien voor het eerst de wei in mogen na een winter op stal. Met dat verschil dat een kudde loeiende pinken geen partij is voor vier brullende Harley-Davidsons tussen de winkelpanden van de Rijksstraatweg. Mijn jongste dochter liet van schrik een van haar bolletjes op de grond vallen. Instinctief deed ik wat elke beschermende vader zou doen in zo’n situatie: ik stak mijn duim op naar de Harley-rijders (ja, het blijven wel bikers natuurlijk). Daarna gaf ik haar een van mijn eigen bolletjes.
Zo, en dan ga ik nu de garage in. De volgende warme dag laat vast niet lang op zich wachten en ik wil zeker weten dat ik tegen die tijd in de auto zit, in plaats van het op het terras. Ik zal het een beetje rustig aan proberen te doen met dat terugschakelen.