CLASSICS | Mijn dag met Hammond in 25 fenomenale foto’s

Toen ik eind 2016 mijn eerste artikel publiceerde op Drivetribe, het sociale netwerk van Jeremy Clarkson, James May en Richard Hammond, had ik nooit kunnen vermoeden dat ik een half jaar later op een druilerige morgen op het Engelse platteland aan de koffie zou zitten met Richard Hammond. Toch is dat precies wat er gebeurde, nadat ik een competitie won die de 5 meest ‘gelikete’ contentmakers van het platform beloonde met een samenwerking met een van de  Top Gear-helden. 

Dit is het verslag van die dag in 25 prachtige foto’s van de getalenteerde The Toms (Tom Aiton en Tom Duke).

Hier doe ik mijn uiterste best geen koffie te knoeien en net te doen of deze dag business as usual is.

Tussen Richard en Hugh Conway, onze gastheer van die dag, klikte het meteen. Hier vertelt Hugh Richard dat hij centimeters verwijderd is van een van de eerste Grand Prix-bekers die ooit is uitgereikt.

Voor deze shoot heb ik mijn allergrootste camera meegebracht. Je krijgt tenslotte maar één kans om indruk te maken op Richard Hammond.

Hugh doet zijn uiterste best om niet beledigd te kijken, terwijl Richard het aantal paardenkrachten van de Bugatti Type 35 vergelijkt met dat van zijn hedendaagse motoren.

Wat een uitzicht.

Richard twijfelt tot het laatste moment over of hij zijn All Star wel op dit heilige leer kan plaatsen. Maar echt veel keuze heb je niet: het is de enige manier om jezelf in een GP Bugatti te vouwen.

En… Dát is het exacte moment waarop hij zich realiseert dat hij in de Type 51 van Louis Chiron zit. Een nederig makende ervaring voor ons allemaal.

De Type 51 is uitgerust in Spaanse racekleuren, wat maar weer eens bewijst dat de kleur voor Bugatti-blauw enorm kon variëren in de jaren ’20 en ’30. 

Je hebt niet veel verbeeldingskracht nodig om je voor te stellen hoe de stoffige lucht van de oude racecircuits door deze hoefijzervormige radiator raast. 

“It’s a bit like saddling up a horse, isn’t it?”

Ik geef toe dat dit wat omslachtige manier is om te laten zien dat ik vrij lang ben vergeleken met Richard Hammond. Of eigenlijk vergeleken met iedereen. 

Probeer die camera maar eens stil te houden, terwijl Hugh de geblazen 8-cilinder in lijn de sporen geeft.

“The Money shot.”

Mijn money shot.

Twee oprechte automannen proosten op hun succesvolle hillclimb. Anders dan je van Hammond gewend bent, raakte er niemand gewond.

Cars & Coffee

De stroopwafels waren een groot succes in huize Hammond.

De cockpit van een Bugatti Type 35, met de schakelpook aan de rechterkant van het stuur. Dit was, zoals Richard het formuleerde, “before we figured out it might be more convenient to have it… I don’t know… IN the car?”

Fotografie: The Toms