De 9 belangrijkste autoregels voor bestuurders en bijrijders

Velen voor mij hebben het al geprobeerd: het in woorden vatten van de ongeschreven regels van het autorijden, de automotive etiquette, zo je wilt. Tevergeefs. Maar na jarenlang empirisch onderzoek is het nu dan eindelijk duidelijk: dit zijn de 9 belangrijkste autoregels.

1. Gij zult uw machine niet verwaarlozen. Vergeet nooit dat je zonder je auto niet meer bent dan een eenvoudige voetganger. Rijd je auto op de grens en erover, maar zorg er altijd voor dat hij bij terugkomst in de paddock de behandeling krijgt die hij verdient. Zie je nobele voertuig in dit opzicht als een paard: verwaarloos hem en je volbloed zal langzaam wegkwijnen; maar behandel je ‘m goed, dan gaat-ie voorop in de strijd.

2. Groter is niet altijd beter. Meer cilinders daarentegen wel. Waarbij het heilige aantal 12 is.

3. Als je een zuignap gebruikt om de navigatie aan je voorruit te bevestigen, maak je dan geen zorgen over of de ruit ontvet is, want een navigatiesysteem hoort überhaupt NIET thuis op je voorruit. Als dit de enige manier is om de navigatie te gebruiken, zet de auto dan om veiligheidsredenen aan de kant en gebruik een hardcopy wegenkaart. Bijkomend voordeel is dat je het keiharde leven van je ouders nog meer zult waarderen.

YouTube’s The Slow Mo Guys bewijzen dat 160 km/h voldoende is om regendruppels succesvol te ontduiken.

4. In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, is rijden in slecht weer helemaal niet erg. Een storm in sturen zal de band tussen mens en machine alleen maar verder versterken. Het biedt je ook de mogelijkheid om aan je drift-skills te werken. Mocht je in een cabriolet rijden op het moment dat de hel losbarst, voer de snelheid dan op totdat je de druppels niet meer voelt.

5. Sneeuw is er om op te driften. Uit respect voor alle coureurs die in de buurt van de evenaar wonen, dien je geen kansen te verspillen.

6. Als je op de passagiersstoel zit, ben je een passagier. Je bent niet – en we kunnen dit punt niet genoeg benadrukken – een bijrijder. Het bekritiseren van de rijstijl van de bestuurder is in dit opzicht de meest grove overtreding en dit moet worden bestraft met onmiddellijke uitzetting binnen een straal van 10 kilometer rond de dichtstbijzijnde bebouwde kom. De enige uitzondering op deze regel geldt voor rally-navigatoren.

7. Anders dan wat hun gelaatsuitdrukkingen doen vermoeden, genieten mensen op terrasjes diep van binnen enorm van het brute motorgeluid van passerende sportauto’s. Stel ze niet teleur.

“Je spreek het uit als Por-sche”

8. Je spreekt het uit als “POR-SHUH”.

9. Een ‘Baby on board’ sticker heeft geen plaats in de auto van een volwassen man. Sterker nog, raamstickers met stichtelijke boodschappen zijn überhaupt verboden. Als je je privé-leven tóch per se wilt delen met vreemden, open dan een Twitter-account.

Meer autoregels vind je hier.

Fotocredits:

YouTube – Red Bull: Drifting a Ferrari F40 in Snow Up To Base Camp

YouTube – The Slow Mo Guys