#DRIVEN BY DRIVING | Michels kneiterdikke BMW E28 van 1984

Een paar weken geleden riepen we je op je beste foto’s van je machine op Instagram te posten met de hashtag #drivenbydriving. Laat Niels’ Garage-volger Michel Nak daar nou gehoor aan geven met bovenstaand kiekje van zijn 84’er BMW E28. Normaal gesproken zouden we die foto met liefde op onze Insta doorplaatsen – en dat gaan we nog steeds doen – maar dit plaatje riep zóveel vragen op. Die verlagingsset; die Alpina-velgen en die heerlijke gele dimlichten…

Transplantatie

Zoals verwacht was er niet veel voor nodig om Michel te verleiden meer te vertellen over zijn custom E28. Geboren als 525e (de voor die tijd meest zuinige zescilinder), ging de auto na een transplantatie vanaf 2010 verder als 528. Het M52b28-blok ken je van de 328, maar bijvoorbeeld ook de Z3. 

“Van duffe downtune naar potente klinkertrekker” 

Tel daar een paar Schrick nokkenassen bij op, gekoppeld aan de 6-bak van een 118d en je kunt je voorstellen dat het met het zuinige rijden wel gedaan was. Het is nooit nagemeten op de rollenbank, maar met een goede 200 pk op de achterwielen veranderde de 5-er van een duffe downtune in een potente klinkertrekker, die je dankzij de GAZ Gold schroefset ook nog eens kneiterstijf door bochten kon jagen. 

En dan dat uiterlijk! Uitgevoerd in opal grun; gele koplampen; Alpina velgen; een M5 spoilerlip en schuifdak – om je vingers bij af te likken. Het vrij zeldzame sportinterieur en een houten Nardi-stuur maakten het helemaal af.

Exit E28, Enter Z4 Coupé

Maar wacht… Zeg ik nou “maakten”? Als in: verleden tijd? Ja. Want de E28 is niet meer. Michel demonteerde de auto in 2017 om hem in onderdelen te verkopen. Wacht! Ho! Voordat je helemaal door het lint gaat: van de royale opbrengst kocht hij zijn huidige Z4 Coupé en de donororganen van de 528 hebben ongetwijfeld het leven van andere 5’ers gered. Maar of wij hetzelfde hadden gedaan… Ook Michel wordt nog wel eens zwetend wakker met de vraag of hij de 528 opnieuw zou strippen als hij nu voor die keuze zou worden gesteld. Het zal er na het lezen van dit artikel voor hem niet makkelijker op worden…