FOTO’S | De Verbinder: Gerards überbrute BMW M2 Coupé

Gerard Duursma uit Leeuwarden is een BMW-man. Altijd al geweest. Maar zijn BMW M2 Coupé is niet alleen een stratensplijter; deze machine brengt mensen samen.

Zijn liefde voor auto’s begon op het circuit. Nee, in die tijd reed Gerard nog niet zelf over de kerbstones; hij beleefde de racerij door de ogen van zijn held Ayrton Senna. Stond midden in de nacht op om de legende live aan het werk te zien op circuits aan de andere kant van de wereld.

BMW was een no-brainer

Gerards eerste eigen auto was een no-brainer: zijn liefde voor BMW was al begonnen bij de 315 van zijn ouders. Die eerste eigen 3-serie Compact was een diesel; in niks te vergelijken met het beest dat nu op de oprit staat. Maar het blijft toch je eerste auto en dus beginnen Gerards ogen te twinkelen als hij terugdenkt aan de avonturen die hij met haar beleefde. Met de 1-serie die volgde reed hij heel Europa door in het spoor van het Formule 1-circus. Toen hij de auto inruilde, stond er een half miljoen kilometer op de teller.

“Jongens parkeren hun scooter om een foto te maken”

Hadden zijn eerste BMW’s nog de aaibaarheidsfactor; bij de mineraalgrijze M2 is eerder sprake van de wow-factor. Gerard: “Tijdens het tanken komt er eigenlijk altijd wel iemand een praatje maken over de auto.” Jongens parkeren hun scooter om een foto te maken. “Het is dezelfde fascinatie die ik ken van toen ik jong was. Vaak vraag ik ze of ze ook even in de auto willen zitten. Ik vind het prachtig om de ervaring te delen.”

Schakelen als een baas én je temperatuur in de gaten houden.

Want een ervaring is het. Dat begint al vóórdat je de woeste zescilinder turbo tot leven laat komen. Details in de cockpit verraden dat deze M2 Coupé is uitgerust met het M Performance pakket. Dat zie je aan de suede inleg in het dashboard, maar vooral aan een onaards mooi sportstuur, waarop LEDs oplichten om je te waarschuwen dat het tijd is om door te schakelen.

Grip is een relatief begrip

“Dat nodigt inderdaad uit tot sportief rijden,” geeft Gerard lachend toe. “Maar racen bewaar ik voor het circuit.” De boomlange Fries werd vorig jaar door BMW uitgenodigd voor een driver experience op Zandvoort, om het volle potentieel van de 370 pk sterke krachtbron te ervaren. En afgelopen maand mocht hij het ook een paar rondjes op het TT Circuit proberen. “Dan merk je hoe ongelofelijk goed zo’n M2 op de weg ligt, al blijft het met achterwielaandrijving altijd oppassen; met zoveel vermogen is grip een relatief begrip.”

De M2 is zijn daily driver, het is geen showpaard dat alleen in weekends het asfalt ziet. Hij is er de hele week mee op pad. “Ik adviseer bedrijven over hoe ze moeten omgaan met human capital, geef gastcolleges op hogescholen en treedt door het hele land op als spreker. Overal kom ik mensen tegen die stiekem wel eens een rondje in een BMW M zouden willen rijden. Van studenten tot ceo’s: ik zet ze meteen zelf achter het stuur. Auto’s zijn er om samen van te genieten. De M2 heeft me al veel mooie ontmoetingen opgeleverd. Het is een verbinder.”

“De M2 heeft me al veel mooie ontmoetingen opgeleverd”

De M2 ademt M-Performance.

Heerlijke roffel.

En profile trekt de kortere wielbasis de aandacht. De M2 heeft minder vermogen dan een M3, maar je trekt ‘m ook harder door een chicane.

Veel meer BMW hier.

Foto’s: Remigius Media