FOTO’S | Heineken’s groene (!) Mercedes 300SE staat op Marktplaats

We komen iedere dag bijzondere auto’s tegen, maar soms springt er eentje bovenuit. Niet omdat we steil achterover slaan van een Mercedes 300SE, wat zelfs in de jaren ’60 al een beetje een herenauto was, maar vanwege het verhaal. Dit is zo’n auto met een verhaal. De moosgrun metallic Merc werd namelijk in 1967 nieuw geleverd aan Freddy Heineken. Ruim 50 jaar later kan-ie van jou zijn, want hij staat op Marktplaats.

Heineken kocht de auto voor op de oprit van zijn huis La Douce France. Wat dit exemplaar, dat full options werd geleverd – inclusief elektrische ramen en een Becker radio (ja ja, dat was het neusje van de zalm hoor in die tijd), extra bijzonder maakt is de originele staat. Je ziet de bilafdruk van Heineken bij wijze van spreken nog zitten in het doorleefde cognac-kleurige leer.

De automatische versnellingsbak hangt aan een 160 pk sterke übersoepele 3L liter 6 in lijn, maar wie is er nog bezig met prestaties als je in de auto van Heineken himself kunt rondglijden, donkere Rayban Wayfarer op je knar en een (alcoholvrij) biertje in de hand.

Het is uiteraard niet goedkoop om voortaan als Mister Heineken door het leven te kunnen gaan. Onze vrienden van Cool Classic Club in Naarden willen 295k op tafel zien voordat je met de 300SE naar buiten mag rollen (maar de auto staat al een paar maanden te koop, dus misschien valt er nog wat te onderhandelen). Proost.

Blijft een magisch idee dat de familie Heineken hierin door Zuid-Frankrijk toerde.

De motor is in prachtige staat en heeft onlangs onderhoud gehad.

Elektrische ramen in 1967. Daar heb ik zelf tot 1995 op moeten wachten!