COLUMN | Maken autohandschoenen de man?

“Alleen snobs en playboys dragen rijhandschoenen!” riep een vriend uit. We waren middenin een verhitte discussie over auto-etiquette, over wat mag, maar belangrijker, over wat de regels nadrukkelijk verbieden.

Ik moet bekennen dat ik me betrapt voelde, toen-ie over die autohandschoenen begon. Met name omdat, nou ja… omdat ik ze nogal graag draag. Het is een van de weinige accessoires waar een man zichzelf op trakteren naast de Grote Vijf (te weten: horloge, ring, manchetknopen, armband, zonnebril). Een paar handgemaakte leren handschoenen is voor de coureur met raceaspiraties wat dansschoenen waren voor Fred Astaire.

“Plotseling drong het tot me door dat ik mijn bestemming misschien nooit zou bereiken”

Om je een beeld te geven: ik ben vrij dicht bij het ultieme geluk op een zelfbedachte hillclimb in de Zuid-Limburgse heuvels, mijn autohandschoenen stevig om een houten stuur geklemd en met een pilotencap over mijn terugtrekkende haarlijn. Uiteraard suggereert dit alles wel de aanwezigheid van een klassieke auto, of een raceauto.

Dexter

Een tijdje geleden zat ik naast een zakenrelatie in zijn nieuwe BMW 3 serie, toen hij plotseling voor me langs naar het dashboardkastje reikte en een paar rijhandschoenen tevoorschijn haalde. Hoe Dexter is dat? Plotseling drong het tot me door dat ik mijn bestemming misschien nooit zou bereiken. En toen hij even later ook nog voorstelde het laatste stuk van de route “lekker door de weilanden” te rijden, zag ik mijn eigen nieuwsbericht op het achtuurjournaal al voor me.

“Ik ben het niet met je eens,” antwoordde ik mijn vriend. “Het is duidelijk dat je weinig weet van de historie van de autohandschoen. Wist je wel dat ze door de coureurs van de jaren ‘20 gebruikt werden om grip te krijgen op de houten sturen afkomstig van personenauto’s? Nog eerder dienden ze vooral om er voor te zorgen dat chauffeurs geen vieze handen kregen.”

Hout en ivoor

Wat-ie ook niet wist: sommige eigenaren rijden om een heel andere reden met handschoenen in hun kostbare klassiekers. “Dat doen ze om het materiaal te beschermen,” zei ik terwijl hij me verbaasd aankeek. “De zuren die je handen achterlaten tasten op termijn het materiaal aan, heel schadelijk voor bijvoorbeeld hout en ivoor.”

Dat vertelde ik hem allemaal met een stalen gezicht, alsof dat alles de reden is dat ik graag autohandschoenen draag. En het werkte. Wat ik hem op de een of andere manier vergat te vertellen is dat ik ze eigenlijk draag omdat ik ze cool vind.

Cover foto: © Jeroen Vossen