UITGELICHT | Audi Sport quattro (157 van 214)

In UITGELICHT tonen we je een dikke of bijzondere occasion die we tegenkomen op autocircuit.nl. Dit keer een legendarische Audi Sport quattro uit 1984, waarvan er maar 214 werden geproduceerd.

Het quattro-systeem werd in de jaren ’80 geïntroduceerd door Audi om veiliger te kunnen rijden bij gladde weersomstandigheden. Dankzij de gewijzigde regelgeving in de autorally, waarmee het toegestaan werd met vierwielaandrijving aan rally’s deel te nemen besloot Audi als eerste merk hierop in te springen. Hiermee ontketenden de Ingolstadters een nieuw tijdperk. Het merk zegevierde dankzij het gebruik van vierwielaandrijving, waar andere deelnemers het nog moesten doen met de helft van de grip.

Duidelijk zichtbaar is hier de extreem korte wielbasis

Toen in 1983 de welbekende Group B werd geintroduceerd liep Audi dankzij haar vierwielaandrijving voorop. Gaandeweg bleek de originele Audi Quattro echter nog maar het begin. De Quattro werd onder andere voorzien van een kortere wielbasis en sterkere motor, waarmee de Sport-Quattro werd geboren. Om met deze auto deel te mogen nemen aan het rallykampioenschap moesten er echter ook een aantal auto’s voor op de straat worden gebouwd, de zogenaamde homologatie-auto’s.

Verwarmde alcantara zetels

Roffelen en fluiten

Eén van die laatstgenoemde – het 157e exemplaar – staat nu te koop. Inclusief roffelende en fluitende vijfcilinder turbomotor. Het sportieve karakter wordt zwaar aangedikt dankzij deze kortere wielbasis. Ondanks de vierwielaandrijving is het echt oppassen geblazen. Als je dit kanon uit de jaren ’80 tenminste uit durft te laten. Deze staat erbij alsof ie net de fabriek uitrijdt. Misschien nog wel een tikkeltje netter.

Het huis uit

Toch is het niet alleen maar sportiviteit. Deze Alpinweiß Sport quattro is onder andere voorzien van elektrische ramen en stoelverwarming. Toch lekker comfortabel als je besluit om op een gure winteravond de auto uit de schuur te trekken om nog even een landweggetje onveilig te maken. Mocht je nog 5,5 ton hebben slingeren, of je vrijstaande woning willen verruilen voor deze heerlijk roffelende Duitser, dan mag je aankloppen bij Bourguignon.

Ondanks de vierwielaandrijving is het echt oppassen geblazen.

Afhalen kan hier.

Meer Uitgelicht? Kijk dan hier.