UITGELICHT | Porsche 911 3.8 Carrera S 50th Anniversary Edition nr. 804

In UITGELICHT tonen we je een dikke of bijzondere occasion die we tegenkomen op autocircuit.nl. Dit keer een gelimiteerde Porsche 911 3.8 Carrera S 50th Anniversary Edition.

Als het op bijzondere auto’s aankomt, zijn grofweg drie factoren doorslaggevend voor de waarde van zo’n auto. De eerste is het merk – een auto kan nog zo uniek zijn, maar als het merk niet dat magische heeft, dan doet dat af aan de begerenswaardigheid. De tweede factor is de historie: is-ie van een prins geweest? Heeft-ie Le Mans gewonnen? Zet er dan maar een nul achter.

En de derde factor is zeldzaamheid. Kortweg: hoe minder er van gemaakt zijn, hoe waardevoller. Deze Porsche 911 3.8 Carrera S 50th Anniversary Edition nr. 804 – die te koop staat bij Tolman in Drachten – krijgt een vinkje achter twee van de drie factoren (tenzij we ergens een WEC-overwinning hebben gemist…)

Fuchs

De 911 Carrera S 50th Anniversary Edition verscheen in 2013, precies 50 jaar nadat de allereerste Elfer van de productieband rolde. En ook de oplage van de herdenkingself druipt van de symboliek: exact 1963 exemplaren zagen het levenslicht. Nu is het gevaar van Anniversary Editions, zeker als het om zo’n iconische auto als de 911 gaat, dat het bij een sjieke naam blijft. Maar bij deze 50th Anni hebben ze een 911 op de straat gezet die je meteen op waarde schat. De prachtige 20-inch velgen zijn een regelrechte ode aan de originele Fuchs-wielen.

Groene wijzerplaten

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. De luchtinlaten, luchtroosters en motorruimte zijn voorzien van speciale verchroomde strips, net als bij de Uhrelfer het geval was. Maar het is van binnen waar ze in Stuttgart pas echt zijn losgegaan. Groene wijzerplaten (waarvoor hulde), chroomkleurige kapjes op de as van de witte wijzers en natuurlijk helemaal uitgevoerd in de iconische Pepita-bekleding, die ik gek genoeg zelfs nu nog stijlvoller vindt dan het leer dat je in nieuwe 911s aantreft.

Al die exclusiviteit komt uiteraard met een prijskaartje. Maar dan heb je wel een unieke 911 in handen, afkomstig van de eerste eigenaar en met een kilometerstand van slechts 23.000. We kunnen ons slechtere investeringen voorstellen.

Op het dashboard, in de dorpels, de toerenteller en zelfs op de hoofdsteunen vind je het ”50 Jahre”-embleem’.

Geborsteld aluminium doet het altijd goed; of het nu 1963 is of 2019.

Fotografie: Autobedrijf Tolman Drachten