VIDEO | Zelf rijden in een Williams Formule 1-auto doe je zo

Wat hebben voormalig Formule 1-coureur Rubens Barrichello en Rinus Orsel uit Stadskanaal met elkaar gemeen? Meer dan je denkt. Ze reden namelijk allebei vol gas over het circuit van Magny-Cours in de Williams Formule 1-auto van 2011. Okee, eerlijk is eerlijk: Barrichello deed dat in iets andere omstandigheden dan Rinus (en zijn rondetijden waren ook aanzienlijk sneller), maar we zijn toch onder de indruk.

Jullie houden van snelheid

Herinner je je mijn column over de eerste keer dat ik harder reed dan 220 km/h van een tijdje geleden nog? Daar wordt op Facebook massaal op gereageerd. Laten we het erop houden dat veel van onze fans harder dan 220 km/h uur hebben gereden… (en uiteraard op Duitse snelwegen waar zulks volstrekt legaal is).

En dan ineens die reactie van Rinus op onze Facebook-pagina:

Kort maar krachtig, bescheiden; alsof het de gewoonste zaak van de wereld is dat je een FW33 hebt bestuurd. Hoewel, de 259 komma 6 verraadt dat dit een ervaring is die in Rinus’ ziel geëtst staat. ’s Nachts rijdt hij de rondjes opnieuw. Het opschakelen, dat verslavende geluid van een jankende V8 waar we allemaal mee zijn opgegroeid. Betoverend.

Bucket-list

Makkelijk was het overigens niet. Rinus: “Het was wel even een dingetje om als amateur in een F1 te stappen met alleen een beetje recreatieve kartervaring.” Denk dus ook niet dat je de Formula 1 Experience in een uurtje van je Bucket-list kunt strepen; er gaat een uitgebreide briefing aan vooraf en vooral het wegrijden met de handkoppeling zonder de machine te laten “stallen” is een uitdaging (Richard Hammond deed er bij zijn eerste vuurproef acht keer over). O en had ik al gezegd dat je de ‘Gold’ experience begint bij 6K euro?

En ook daarna is de leercurve steil: de motor en remmen moeten warm worden voor ze goed functioneren, wat betekent dat je een F1-auto een beetje moet behandelen als je brommer van vroeger: hard doorstampen.

Enfin, ik praat te veel. Hoog tijd voor de video waarin je Rinus ziet vertrekken vanuit de paddock, op weg naar de mooiste minuten van zijn autoleven. En ik weet niet wat ze in Stadskanaal door het eten doen, maar je gaat er in ieder geval hard van rijden.