IN BEELD | De Porsche 911 Safari is een stijlvolle alleskunner

Ik ga hier niet de zoveelste ode aan de 911 brengen, ik hoef jullie immers niet meer te overtuigen. We weten allemaal dat als je de rest van je leven nog maar één auto zou mogen rijden de 911 de logische keuze zou zijn. Ga maar na: je kan er stijlvol mee voor de dag komen, er dagelijks mee naar je werk rijden, hem gebruiken als belegging, er de Nordschleife mee rondblazen en je kunt er gruwelijk mee rebelleren. Maar misschien wel het belangrijkste: je kunt er uren naar blijven kijken.

Woestijnrally

Wat je er dus ook mee blijkt te kunnen doen, is het rijden van een woestijnrally. Dat bewees Porsche toen ze zich in 1978 inschreven voor de “East Africa Rally”, later bekend als de Safari rally; een van de zwaarste lange-afstandsrally’s ter wereld. Er werden twee 911 SC’s van de productielijn geplukt, de vering werd verhoogd, ze monteerden offroad-banden en extra verlichting, een rolkooi en er werd bescherming aan de body toegevoegd. Bizar genoeg bleven de auto’s verder vrijwel standaard. De bruut ogende auto’s hadden groot succes; op weg naar de winst brak de ophanging van de leidende Porsche, waardoor de zorgvuldig opgebouwde voorsprong verloren ging en de equipe als tweede finishte. 

Natuurgetrouwe replica

Gelukkig heeft het uitblijven van die overwinning Jim Goodlett er niet van weerhouden zich te laten inspireren: als jochie kon hij de magazines met artikelen over de East Africa Rally wel dromen en toen hij jaren later de middelen had, kocht hij zich een 78’er 911 SC om daarmee zijn eigen Safari Porsche te kunnen bouwen.

“Hij gebruikt ‘m waar hij voor gemaakt is: zand en modder”

Jim bleef trouw aan de stijl van de auto’s waar hij vroeger bij wegdroomde, met precies de juiste accessoires, de juiste hoogte en een vet profiel. Ready for action. Letterlijk. Jim bouwde geen garagekoningin, maar gebruikt hem waar hij voor gemaakt is: zand en modder.

Als kers op de taart heeft Niels’ Garage-vriend Christopher Wilson – die je al kende van de Harley-Davidson boardtrackers – er deze oogstrelende foto’s van gemaakt. Ongecensureerde eyecandy!

Fotografie: christopherwilsonphotography.com