FOTO’S | Sofie en haar Land Rover Defender 90

Land Rover zit zo’n beetje in haar DNA. Sofie kocht haar eerste Land Rover Defender 90 toen ze achttien was – en vijftien jaar later heeft ze ‘m nog steeds. Het is haar daily driver, werkpaard en kampeertent ineen.

Kunstenares Sofie van der Ploeg uit Groningen groeide op in Lauwerzijl, waar haar ouders een camping hebben. Het buitenleven zit dus in haar bloed. Net als de Land Rover Defender, die al op het erf staat zolang ze zich kan herinneren. Dus nadat ze haar rijbewijs had gehaald, hoefde ze niet lang na te denken over haar eerste auto: het werd een witte Defender 90 Td5 uit 2001.

In haar eentje het hele land door

Ze nam ‘m over van een dame die nooit had kunnen wennen aan het rauwe van haar LaRo. De Defender praat af te toe, legt Sofie uit. “Of misschien is het meer ratelen.” Een geluid dat je moet leren waarderen. Het heeft haar vertrouwen nooit beïnvloed. Ze hing de paardentrailer achter de auto en reed in haar eentje het hele land door naar wedstrijden. In de jaren die volgden was de Defender haar trouwe metgezel in alles wat ze beleefde. Ze verhuisde er haar verfspullen mee naar haar atelier aan de Turfsingel in Groningen, waar ze ook workshops geeft en mensen coacht. En ze reed er samen met haar vriend mee door Europa – de daktent bovenop.

“Mijn Defender praat af en toe”

5.000 kilometer, 15 landen

“Vanuit de Land Rover-wereld weet ik dat mensen op dat soort trips vaak de halve bagageruimte met reserveonderdelen vullen,” zegt ze lachend. “Misschien was ik daarin wat naïef.” De Defender gaf haar ook geen reden om anders te denken. Op een zomer reed ze samen met vrienden bijna 5.000 kilometer door vijftien landen zonder ook maar één technisch probleem tegen te komen.

Dat de auto vooral buiten de gebaande paden tot z’n recht komt, past bij Sofie. Ze komt daardoor letterlijk op plekken waar ze anders nooit was gekomen. “Sta je na het beklimmen van een bergpad ineens aan de rand van een Sloveens meer met schilderachtige heuvels op de achtergrond.”

“Ze komt letterlijk op plekken waar ze anders nooit was gekomen”

Even uitchecken

Ze heeft het nodig om af en toe gas terug te nemen, ook dichter bij huis. Ze houdt van de drukte en de dynamiek van de stad, maar de ruimte waar ze mee opgroeide, blijft trekken. “Ik vind het heerlijk om af en toe letterlijk en figuurlijk even offline te gaan. Dan rij ik met de Defender naar mijn paarden in Lauwerzijl om m’n hoofd leeg te maken.”

Lada Niva

Staan er dan helemaal geen andere auto’s op haar verlanglijstje? “Ik moet er niet aan denken in een moderne auto te rijden, dat is niks voor mij.” Ze denkt even na. “Nou eentje misschien.” De Lada Niva heeft op Sofie bijna dezelfde aantrekkingskracht als de Defender. Spartaans, ruig en zonder pretenties. “Maar die is pas welkom als we buiten zijn gaan wonen,” zegt ze. Want de Defender gaat nooit meer weg; die mag dan overdekt van z’n ouwedag gaan genieten.

Meer over Sofie? Kijk op www.artisoof.nl

Foto’s: Jorn Veerbeek

Meer Land Rover Defender? Bekijk dan ons fotoverslag van een dagje hardcore offroad met de mannen van 4×4 Drenthe!