VIDEO | Rob Kamphues doet 300 km/h op Le Mans (en dat gaat maar net goed)

Je kent Rob Kamphues waarschijnlijk vooral als presentator (De Reünie, Ziggo Sport F1); minder bekend is het dat Rob ook een hardcore petrolhead is, met een voorliefde voor racen. Hij is bovendien initiatiefnemer van Groot Hart, een stichting die ieder jaar een racedag organiseert voor ernstig zieke kinderen en hun familie. Op Niels’ Garage doet hij verslag van zijn auto-avonturen. 

Vrienden van Niels’ Garage; we did it! Racen op Le Mans, 300 km/h op het rechte stuk, 3G in de vermaarde Porsche Curves. We hebben geen brokken gemaakt en zelfs een goed figuur geslagen. Met de no. 29 Ligier LMP3 reden Bob Herber en ik uiteindelijk naar een 17e plek in onze klasse en daarmee waren we het beste volledige amateurkoppel. Hieronder mijn ooggetuigenverslag.

Is Le Mans echt zo heftig?

Het is nog veel heftiger dan ze voorspelden. Weet je wat ik allemaal dacht tijdens de eerste meters op het rechte stuk van Hunadieres? ‘Wat is het smal! Wat stuitert die auto! Wat doen die karresporen in het midden?! Waar is dat bordje 200 meter, waar moet ik remmen?! Wat doe ik hier? Ik wil naar huis!’ Echt, dat dacht ik allemaal. Maar gek genoeg went het allemaal; zelfs met een ondergaande zon vol in je bakkes de volgasknik op Mulsanne Straight blind insturen. Al heb ik daar ’s nachts nog wel even wakker van gelegen…

De ondergaande zon recht in je gezicht: ach ja we gaan maar 298 km/h! foto: Jip Barth

Konden jullie een beetje meekomen?

Yep, we konden echt meekomen, zowel teamgenoot Bob Herber als ik, zij het op gepaste afstand van de echte profs. DKR Engineering gaf ons een geweldige afstelling die ons zoveel vertrouwen gaf dat we tijdens de race nog durfden aan te vallen ook. Daar moet je overigens wel behoorlijk de ellebogen voor gebruiken werd mij duidelijk en dat had ook heel anders af kunnen lopen, kijk maar naar onderstaande beelden!
Dit had ook anders kunnen aflopen…

En nu?

Nu gaan we nagenieten van de 17e plek in onze klasse (van de 32 deelnemers) en de 26e overall (in een veld van 50). Ben je benieuwd naar het hele verhaal? Kijk dan aanstaande zondag 23 juni om 10.50 uur de documentaire Rob’s Road to Le Mans op Ziggo Sport!

Een voorproefje van die documentaire zie je hier.

foto: Jip Barth