TERUGBLIK | Richard Hammond helpt Niels met Morris de grens over

Je herinnert je misschien nog dat mijn Niels’ Garage-avontuur is begonnen met een Drivetribe-samenwerking met Richard Hammond, waarvan ik deze video maakte.

Maar mijn road trip naar Engeland, in onze Morris Minor Cabriolet uit 1968 was al een avontuur op zich. Of eigenlijk moet ik zeggen: road trip naar een parkeergarage in Londen, waar de Morris Minor de geest gaf en ik tot diep in de nacht met de AA (de Britse wegenwacht, niet de club voor anonieme alcoholisten) tevergeefs aan de het elektrische circuit werkte.

Niels made the… bold choice to drive all the way from the Netherlands in his 1968 Morris” Richard Hammond

Er moest uiteindelijk een BMW 530i van een The Grand Tour-producent aan te pas komen om me – te laat – bij de Prescott Hillclimb af te leveren. Tot hilariteit van Richard overigens, die me meteen figuurlijk over de knie legde.

Maar na onze prachtige ochtend in een Bugatti Type 43, lag er nog altijd de uitdaging van de gestrande Morris. Hoe zeer ik het ook naar m’n zin had bij mijn Engelse vrienden: eens zouden we de oversteek naar het continent weer moeten maken; en ik wilde koste wat kost rijdend de grens over.

Calling all experts

Gelukkig bood Richard uitkomst, in de vorm van een artikel op Drivetribe, dan binnen no-time door bijna 200.000 mensen werd gelezen.

Richard Hammond: “Niels and I have just spent a fantastic morning at the Bugatti Trust at Prescott Hillclimb. Niels made the… bold choice to drive all the way from the Netherlands in his 1968 Morris and sadly on arrival it has decided to give up the ghost. It needs a new alternator before he makes the trip home. Any London based Minor experts that can help please make yourself known.

In bovenstaand videoclipje, waarin ik met vriend David na een complete revisie van het elektrische systeem van de Morris ein-de-lijk weer on the road was, liet ik Hammond weten dat zijn inspanningen niet voor niet waren geweest. Richard was natuurlijk blij voor me (al denk ik dat-ie vooral blij was om van me af te zijn), maar het Top Gear/The Grand Tour-bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus kreeg ik nog even een plaagstootje mee:

Touché, Richard, touché. En tóch had ik deze onvergetelijke road trip in geen enkele andere auto willen maken!

Check de video’s van onze samenwerking hier en hier; en klik hier voor het fotoverslag.